Deel dit met anderen! These icons link to social bookmarking sites where readers can share and discover new web pages.
 • email
 • Facebook
 • LinkedIn
 • PDF
 • Twitter

Nijmegen wel of niet?16/12/2013

De voorbereidingen voor een onzekere toekomstGJW


We hebben het jaar afgesloten met een spannende raadsvergadering. Belangrijkste onderwerpen:

 • Samenwerking met Heumen
  College bekent kleur. De coalitie blijft te grote risico's nemen bij de keuze voor hun samenwerkingspartners in het Noorden. De DGP  heeft weer moeten tegenstemmen.
 • Afvalbeleid
  Andermaal een hoop gedoe.

Samenwerking met Heumen

Het college bekent kleur en stuurt aan op een herindeling met Gelderse partners. De coalitiepartijen VVD en CDA hebben op de valreep nog een amendement gemaakt uit angst voor de komenede gemeenteraadsverkiezingen en stellen dat er geen sprake is van herindeling.

Maar dat is natuurlijk wel onze toekomst. De PvdA was daar eerlijk over en stelt beslist niet bij Nijmegen te willen horen.

O ja en ze beloven u allemaal een referendum als het zover is, maar u begrijpt, dan is er geen weg meer terug.

En de DGP?

Wij willen eerst een onderzoek naar het draagvlak. En mocht er voldoende draagvlak zijn voor deze koers, dan moeten we ons realiseren dat we een Limburgse gemeente zijn en nog lang zullen blijven. Anders is het een doodlopende weg.

Het was weer eens een heftige vergadering, maar ja het gaat natuurlijk niet over niets.

In dezeBeschouwing samenwerking Heumen Bijlage kunt u lezen wat onze bijdrage was in de Raadsvergadering.

Ons wordt wel eens verweten dat wij geen oplossing zouden hebben, niets is minder waar.
Laat het duidelijk zijn: alleen als wij in deze gemeente een breed draagvlak hebben voor onze koers, kunnen deze plannen gerealiseerd worden. Op dit moment is er in onze gemeente teveel verdeeldheid over dit onderwerp. Een eventueel referendum leidt dan alleen maar tot teleurstellingen. 

In de afgelopen 3 jaar hebben wij regelmatig aan de VVD aangeboden om samen uit deze impasse te komen. U herinnert zich misschien nog wel het krantenartikel "DGP legt bommetje onder het college" Dat zou betekenen dat beide partijen water bij de wijn zouden moeten doen. Dit is steeds afgewezen.

Ook bij de bespreking vorig jaar hebben wij geprobeerd om er samen uit te komen en daarvoor een amendemnet ingediend. Ook dat amendement werd door alle overige partijen verworpen. Het was alleen maar bespreekbaar indien wij expliciet zouden kiezen voor het Noorden.

Op voorhand kun je zo'n eis  niet stellen, tenminste als je er samen uit wilt komen. De wil ontbrak bij de andere partijen.

Afvalbeleid

Ook dit stond nog op de agenda. 

Zowel tijdens de commissievergadering als de raadsvergadering bleek weer eens hoe klungelig wethouder van den Berg bezig is. Zeer verkrampt bleef hij aan zijn voorstel vasthouden, terwijl de hele gemeenteraad eigenlijk iets anders wilde. Uiteindelijk moest hij uit zijn lijden verlost worden door het ingrijpen van de burgemeester, de voorzitter van de raad. En de coalitie moest de wethouder wel steunen en instemmen om erger te voorkomen. 

Miscchien dat de wethouder eens moet nadenken over zijn eigen positie!

(optioneel veld)
(optioneel veld)

Reactiemoderatie staat aan op deze site. Dit betekent dat je reactie niet zichtbaar zal zijn, tot deze is goedgekeurd door een beheerder.

Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.