Deel dit met anderen! These icons link to social bookmarking sites where readers can share and discover new web pages.
 • email
 • Facebook
 • LinkedIn
 • PDF
 • Twitter

Realistisch begroten voor een stevig fundament7/11/2014

Wethouder rekent af met het verleden.sec


Gisterenavond is de begroting 2015 goedgekeurd door de gemeenteraad. Het was even wennen. De vernieuwde presentatie was voor de oppositie aanleiding om een motie van afkeuring in te dienen. Die werd natuurlijk verworpen. De inhoudelijke bijdrage van de oppositie was marginaal.

Wij zijn zeer tevreden met deze begroting. Minder tekst en meer daden, want daar gaat het uiteindelijk om. Ook de aanpak van de de decentralisaties geven ons veel vertrouwen voor de toekomst.

Het college heeft ervoor gekozen om realistisch te begroten. Dus: je niet rijk rekenen met een groei van het aantal inwoners en meer woningen, want dan kom je jezelf een keer tegen.

Ook de rentedoorrekening is nu realistischer en zijn de salariskosten aangepast overeenkomstig eerdere afscpraken.

Dat, en de tegenvallende inkomsten vanuit het Rijk leidde uiteindelijk tot meer bezuinigingen en verschuivingen waardoor voor de jaren 2017 en 2018 nog een opgave ligt. Een aantal tegenvallers waren al bekend maar niet meegenomen in de meerjarenbegroting van vorig jaar.

Aanvankelijk was er veel gedoe over de toerekening van de salariskosten aan de diverse onderdelen. Ook voor ons was het lastig om aansluiting te krijgen bij de voorgaande jaren.

Het pobleem is echter ontstaan door de begrotingen van het CDA-VVD college in de vorige periode. In de begrotingan vanaf 2012 zijn de personele budgetten in de diverse producten niet aangepast, waardoor de verschillen met de werkelijkheid steeds groter werden. Achteraf gezien moet je eigenlijk conluderen dat die begrotingen niet juist waren. 

Wij delen de opvatting van de wethouder dat het ondoenlijk is om met terugwerkende kracht die begrotingen aan te passen. Het is terecht dat hij met deze bijstelling "schoon schip" heeft gemaakt met het verleden en dat hij conform eerder gemaakte afspraken met de gemeenteraad nu wel de personele kosten juist gaat toerekenen

Opmerkelijk was dat de VVD en het CDA tegen de begroting stemden. Inhoudelijk is daarvoor geen verklaring afgegeven. Zou men in de gaten hebben gekregen dat men de boel minder goed heeft achtergelaten dan men van zichzelf gedacht had?

1 reactie

 1. bennie
  bennie on 07-11-’14 18:33

  zo hoort het!! niet zoals de vorige periode geen enkele knoop doorgehakt de afgelopen 4 jr. Nu is er eindelijk
  weer een bestuur wat wel knopen doorhakt en af maakt waar ze 4 jr geleden aan begonnen zijn. Zie alle afgelopen b&w besluiten nie ellelang gezeur en onderzoek nee gewoon ja of nee.

(optioneel veld)
(optioneel veld)

Reactiemoderatie staat aan op deze site. Dit betekent dat je reactie niet zichtbaar zal zijn, tot deze is goedgekeurd door een beheerder.

Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.